Talian Kecemasan Terdekat

Klang

Kenalan kecemasan lain

Lihat sekarang
Klang

Pilih Hospital Pilihan Anda

Langkau ke kandungan

Onkologi

Onkologi
Di Columbia Asia Hospital

Columbia Asia Hospital menyediakan penjagaan onkologi yang komprehensif, menyesuaikan rawatan untuk mendiagnosis dan merawat kanser dengan berkesan.

Columbia Asia Hospital menyediakan penjagaan onkologi yang komprehensif, menyesuaikan rawatan untuk mendiagnosis dan merawat kanser dengan berkesan.

Perkhidmatan & Kemudahan Kami

Kami berusaha untuk menyediakan terapi dan rawatan inovatif menggunakan teknologi canggih untuk memastikan hasil yang terbaik untuk pesakit kami dengan kesan sampingan yang minimum.
 • Pemeriksaan Kanser & Diagnostik
 • Rawatan Kanser
 • Penjagaan Selepas Rawatan
 • Program Pemulihan Kanser
 • Perundingan Pemakanan
 • Onkologi Klinikal
 • Onkologi Perubatan
 • Radioterapi
 • Penjagaan Paliatif
 • Penjagaan Kepakaran Pelbagai Disiplin
 • Pengurusan Kesakitan
 • Penjagaan Rumah
 • Sokongan Kumpulan Pesakit
 • Kemoterapi

Pusat Kanser

Diagnosis kanser adalah subjek yang sensitif. Pelan rawatan peribadi yang dipasangkan bersama dengan pasukan penjagaan kami yang terlatih dan penuh belas kasihan adalah salah satu elemen yang paling penting dalam perjalanan pesakit melalui kanser.

Apakah Gejala Amaran?

Kehadiran ketulan

Lorem ipsum dolor duduk amet consectetuer

Lorem ipsum dolor duduk amet consectetuer

Lorem ipsum dolor duduk amet consectetuer

Lorem ipsum dolor duduk amet consectetuer

Buat Temujanji

Pada Columbia Asia, kami bertekad untuk memberikan kecemerlangan dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan kepada pesakit kami.

Nama mengikut IC (Diperlukan)
Nombor IC (Diperlukan)
DD slash MM slash YYYY

Cari jawapan kepada Soalan Anda

Tidak mempunyai sebarang soalan? Jangan ragu untuk menjadualkan temujanji dengan pasukan kami.

Apakah peringkat kanser yang berbeza?
Peringkat I: Kanser dilokalisasikan ke kawasan kecil dan tidak merebak ke nodus limfa atau tisu lain Peringkat II: Kanser telah berkembang, tetapi ia tidak merebak Peringkat III: Kanser telah berkembang lebih besar dan mungkin merebak ke nodus limfa atau tisu lain Peringkat IV: Kanser telah merebak ke organ lain atau bahagian badan anda Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang membimbangkan anda, buat temujanji dengan doktor anda untuk memeriksa diri anda.
Apakah jenis kanser yang dilakukan Columbia Asia Rawatan hospital?

Semua kanser dewasa termasuk kanser payudara, paru-paru, kolon, hati, darah, prostat dan serviks.

Bagaimanakah saya boleh membuat temu janji?
a) Cari Ahli Onkologi pilihan anda dan hantar Borang Dalam Talian atau
b) Bercakap dengan kami melalui Panggilan Telefon
Adakah Columbia Asia Hospital terima insurans kesihatan?

Ya. Columbia Asia adalah hospital panel untuk pelbagai syarikat insurans dan pentadbir pihak ketiga, tempatan dan antarabangsa. Kami menyediakan cara untuk anda menerima perlindungan perubatan, memberikan anda ketenangan fikiran semasa anda berada di bawah jagaan kami.

Jenis perlindungan Insurans berbeza antara syarikat insurans dan individu.

Anda dinasihatkan untuk menyemak dengan syarikat insurans atau ejen insurans anda mengenai perlindungan polisi anda.

Bagaimanakah saya tahu jika saya mempunyai gejala kanser?

Gejala kanser seperti sakit biasanya datang pada peringkat akhir. Walau bagaimanapun, gejala kanser tertentu boleh ditemui lebih awal jika seseorang menyedari gejala seperti kehadiran ketulan. Yang pasti, dapatkan pendapat pakar kanser yang akan menjalankan ujian untuk mendiagnosis.

Bolehkah anda pulih sepenuhnya daripada rawatan kanser?

Ya. Diagnosis awal dan pengesanan awal boleh meningkatkan peluang anda untuk bertahan hidup kanser. Dengan rawatan perubatan lanjutan, peluang anda untuk hasil positif juga akan meningkat.

 
Sejauh manakah keberkesanan terapi kanser?

Oleh kerana tidak ada pendekatan yang sesuai untuk semua, menghasilkan pelan rawatan adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam pertempuran anda melawan kanser. Pelan rawatan berbeza dari pesakit ke pesakit bergantung pada tahap, jenis, bentuk, dan lokasi tumor, dan akan direka untuk memantau perkembangan penyakit dengan teliti sambil memastikan sel-sel yang sihat sedikit terjejas.

Sesetengah rawatan menyebabkan kesan sampingan, jadi penting untuk mengatasinya dengan doktor anda. Untuk menentukan keberkesanan rawatan kemoterapi atau radioterapi, anda perlu menjalani pemeriksaan fizikal, ujian darah dan ujian pengimejan seperti X-ray, imbasan tomografi berkomputer (CT), imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI) atau imbasan tomografi pancaran positron (PET). Kerana kanser kadang-kadang boleh berulang di lokasi yang sama atau di tempat lain di dalam badan.

Bolehkah anda menjalani kehidupan yang normal semasa menjalani kemoterapi?

Ya dan tidak. Secara amnya, menjalani kemoterapi boleh mencabar. Akan ada batasan untuk rutin normal kerana tahap tenaga rendah. Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit mempunyai sedikit atau tiada kesan sampingan.

Apakah beberapa cara untuk mencegah kanser?

Kanser adalah penyakit yang menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia, tetapi ada cara untuk mengurangkan risiko anda untuk membangunkannya. Salah satu langkah yang paling penting yang boleh anda ambil ialah membuat pilihan gaya hidup sihat, seperti makan diet seimbang, bersenam secara teratur, dan mengelakkan merokok dan pengambilan alkohol yang berlebihan.

Selain itu, ujian saringan dapat mengesan beberapa kanser lebih awal. Adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda tentang ujian saringan yang sesuai untuk anda berdasarkan umur, jantina, dan sejarah keluarga anda.

Ketahui lebih lanjut tentang pemeriksaan kanser di sini.

Apakah beberapa amalan penjagaan diri untuk pesakit kanser semasa rawatan?
Menjalani rawatan kanser boleh menyebabkan anda lemah dan penat. Selain mendapat rehat yang mencukupi, jangan takut untuk meminta bantuan daripada rakan dan keluarga, sama ada anda memerlukan bantuan dengan kerja rumah atau memasak makanan. Diet yang seimbang dan berkhasiat adalah penting dalam memastikan tubuh anda kekal kuat sepanjang rawatan. Pakar diet dalaman kami menawarkan kaunseling pemakanan untuk membantu anda merancang diet yang betul. Kekal terhidrat juga penting kerana anda tidak mahu risiko dehidrasi. Pastikan tahap penghidratan anda meningkat dengan minum lebih banyak cecair, termasuk air, jus atau sup. Pertempuran anda terhadap kanser akan mencabar, baik secara fizikal dan emosi. Sekiranya anda merasa cemas atau bimbang, jangan teragak-agak untuk menghubungi mana-mana ahli pasukan kami di Pusat Kanser. Petua: Dekati pakar diet kami untuk rancangan makanan peribadi untuk melengkapkan rawatan kanser anda.

Panduan Pesakit Dan Pelawat