Penyakit Jantung Koronari, Hindarinya Sebelum Terlambat

October 15, 2021

Penyakit jantung merupakan sesuatu yang sering kita dengar dalam kehidupan harian. Ramai yang terkesan dengannya, pernah melaluinya sendiri dan ramai juga pernah kehilangan orang tersayang gara-gara penyakit ini.

Adakah cara untuk mengelak atau mengatasi penyakit tersebut?

Sempena Hari Jantung Sedunia 29 September nanti, kami kongsikan sesi soal jawab bersama Dr. Benjamin Leo, seorang pakar jantung yang akan menjelaskan tentang penyakit jantung koronari dan langkah-langkah mencegahnya.
 

1. Boleh kongsikan statistik penting tentang penyakit Jantung di Malaysia?

 • Penyakit jantung ialah punca kematian paling tinggi 13.9% di Malaysia pada tahun 2017.
 • Kadar kematian ini telah meningkat 54% berbanding dengan tahun 2007.
 • Setiap hari di Malaysia, 37 orang meninggal dunia akibat penyakit jantung.
 

2. Apakah penyakit jantung koronari?

Jantung adalah satu organ yang penting untuk badan. Jantung berfungsi untuk mengepam darah yang membawa oksigen dan nutrien kepada semua organ dan anggota badan. Jantung mempunyai bekalan darah sendiri melalui arteri koronari (pembuluh darah koronari).

Penyakit jantung koronari berlaku akibat gangguan bekalan oksigen pada otot otot jantung.

Hal ini selalunya disebabkan oleh kerosakan pada dinding saluran darah atau pengumpulan kolesterol di dinding saluran darah yang menyebabkan saluran darah menjadi sempit atau tersumbat.

Apabila bekalan oksigen kepada otot jantung terjejas, otot jantung akan kurang berfungsi dan menimbulkan perasaan/simptom sakit jantung (angina).

Jika tidak dirawat dan dibiarkan berterusan, otot jantung akan rosak dan mengakibatkan serangan jantung. Serangan jantung boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan segera.3. Apakah simptom atau tanda tanda sakit/serangan jantung?

 • Sakit dada yang mengencang atau menekan.
 • Sakit dada yang timbul atau bertambah teruk ketika membuat pekerjaan atau aktiviti.
 • Sakit dada yang berkurangan dan hilang ketika rehat.
 • Sakit yang merebak ke bahagian rahang, leher atau lengan (selalunya lengan kiri).
 • Sakit ini boleh terjadi dalam beberapa minit sahaja.
 • Sakit ini boleh disertai dengan kesesakan nafas, rasa loya, berpeluh dingin atau pengan.
 • Pesakit yang lebih berumur, yang mengidap penyakit kencing manis (diabetes) atau wanita, kadang-kadang tidak mengalami simptom penyakit ini tetapi mengalami sesak nafas, mual, pengsan dan keletihan yang amat sangat.
 

4. Apakah faktor-faktor risiko penyakit jantung koronari?

Faktor-faktor risiko penyakit jantung koronari boleh dibahagikan kepada dua:-
 
Faktor-faktor yang boleh diubah seperti:
 • Merokok (pada 2015 23%, (5 juta) penduduk Malaysia > 15 tahun merokok).
 • Obesiti (pada 2011, Malaysia 44,2% warga Malaysia obes, kadar paling tinggi di Asia Tenggara).
 • Kurang bersenam (pada 2015, Kurang dari 8% orang Malaysia bersenam dengan aktif).
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi). (30% penduduk Malaysia).
 • Kadar kolesterol dan lemak yang tinggi (hiperlipidaemia) (43% lelaki, 52% wanita).
 • Kencing manis (Diabetes) (16% lelaki, 18% wanita).
 
Faktor-faktor yang tidak boleh diubah seperti:
 • Umur (risiko sakit jantung meningkat dengan umur).
 • Sejarah sakit jantung dalam keluarga terdekat.
 • Jantina (risiko serangan jantung lebih pada lelaki).
 • Genetik.


5. Apakah langkah-langkah pencegahan penyakit jantung?

Banyak risiko-risiko sakit jantung boleh dirawat atau dikawal. Contohnya, kita boleh henti merokok and meningkatkan aktiviti senaman.

Kita boleh mengawal tekanan darah tinggi, kencing manis, kolesterol dan berat badan. Kadangkala, ubat diperlukan untuk mengawal risiko-risiko ini.
 
Jangan Merokok
Asap rokok mengandungi lebih daripada 4000 jenis bahan kimia beracun antaranya nikotin, karbon monoksida dan tar. Nikotin boleh merosakkan saluran darah dan mengganggu pengaliran darah.

Nikotin juga akan mengecutkan saluran darah serta mengurangan bekalan oksigen ke jantung dan seluruh badan. Nikotin meningkatkan kadar denyutan jantung.

Karbon monoksida akan mengurangkan bekalan ke jantung dan seluruh badan. Tar boleh menyebabkan pelbagai jenis barah.

Merokok merupakan sejenis ketagihan. Untuk berhenti rokok, kita perlu semangat dan ketabahan. Selalunya, kita perlu bantuan daripada keluarga dan pegawai kesihatan.

Terdapat banyak klinik henti rokok yang menyediakan kaunseling, bimbingan dan ubat henti merokok.
 
Sajian dan diet
Kita harus mengamalkan pemakanan sihat. Makan pelbagai jenis makanan berpandukan piramid makanan. Imbangkan pengambilan makanan dengan aktiviti fisikal.

Pilih lebih banyak bijirin dan kekacang. Makan lebih sayur sayuran dan buah buahan. Pilihlah juga makanan yang rendah lemak dan kolesterol serta sederhana kandungan gula dan garam.
 
Bersenam
Bersenam sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Lakukan aktiviti fisikal seperti berjalan, berjoging, berenang, berbasikal, senamrobik dan bersukan.
 
Elakkan obesiti
Kawal berat badan untuk mencapai Indeks Jisim Badan yang betul.
 
Mengelakkan tekanan (stres)
Rancang masa secara bijak. Sedar kemampuan diri. Berfikiran positif. Tangani kritikan dengan baik. Berani kata “Tidak”. Buat keputusan dengan bijak. Rancang perubahan dalam hidup. Jalin persahabatan. Kongsi masalah dengan orang lain.
 
Dapatkan permeriksaan kesihatan secara berkala
Pemeriksaan kesihatan secara berkala boleh mengesan lebih awal faktor-faktor risiko penyakit jantung supaya rawatan boleh dilakukan segera.

Disyorkan untuk dapatkan pemeriksaan kesihatan secara berjadual sekiranya anda berumur 35 tahun ke atas.

Bagi mereka yang berumur di bawah 35 tahun tetapi berisiko tinggi, adalah dinasihatkan untuk menjalani saringan kesihatan.

Dapatkan saringan kesihatan untuk indeks jisim badan (Body Mass Index), glukos dan kolesterol darah, tekanan darah dan komposisi lemak badan.

Jika kita pernah menghidapi penyakit darah tinggi, kencing manis atau kolesterol tinggi, jangan leka tentang ubat.

Penyakit ini boleh dikawal dengan diet, senaman dan ubat. Ianya mungkin tidak akan sembuh sepenuhnya tetapi selagi dikawal, risiko sakit jantung akan lebih rendah. Jika tidak dikawal, risiko sakit jantung akan meningkat.6. Bagaimana cara untuk mengesan penyakit jantung koronari?

ECG(electrocardiogram)
Ini adalah sejenis siasatan yang dijalankan dengan menampal pelekat (sticker) kecil di bahagian dada, tangan dan kaki untuk mengesan aktiviti elektrikal dan keadaan jantung.
 
X-ray dada
Untuk melihat saiz jantung dan paru-paru.
 
Ujian stres
Merakam aktiviti elektrikal jantung semasa pesakit berjalan kaki atau berlari di atas mesin treadmill.
 
Ekokardiografi
Melihat struktur anatomi dan fungsi jantung menggunakan ultrasound.
 
CT koronari angiografi
Dengan mengunakan sinaran X-ray dan mesin CT (computed tomography), kita boleh melihat gambaran keluasan dan rupa bentuk saluran darah jantung (arteri koronari).

Pewarna akan disuntik melalui tangan/lengan. Seterusnya pesakit akan dibaringkan dan ditolak masuk perlahan-lahan ke dalam mesin CT yang seakan-akan terowong kecil.
 
Angiografi
Sejenis prosedur untuk menggambarkan keluasan dan keadaan arteri koronari menggunakan X-ray. Doktor pakar jantung akan meletakkan sebatang tiub kecil dari tangan atau celah peha ke arteri koronari.

Sejenis pewarna akan disuntik melalui tiub dan dengan sinaran X-ray, kita boleh melihat rupa bentuk saluran darah koronari. Dengan kaedah ini, kita boleh melihat sama ada saluran darah koronari sempit atau sumbat.7. Apakah jenis rawatan yang boleh didapatkan mengikut peringkat penyakit jantung koronari?

Ubat
Berbagai jenis ubat berkesan dan efektif untuk mengawal and merawat penyakit jantung tertakluk kepada peringkat penyakit jantung. Adalah penting bahawa pesakit tidak lupa memakan ubat-ubat mengikut nasihat doctor.
 
Angioplasti
Jika ada kesempitan atau keadaan tersumbat dalam saluran darah jantung, pakar jantung boleh menjalankan prosedur angioplasti di mana sejenis belon dimasukkan ke saluran darah jantung yang sempit dan dikembungkan untuk meluaskannya.

Selain dari itu sejenis gegelung besi (stent) bakal ditempatkan di saluran darah jantung yang sempit dan dikembangkan. Kini, terdapat teknologi baru dan moden melibatkan belon dan stent yang nipis dan disaluti ubat.
 
Pembedahan pintasan saluran jantung (CABG - Coronary artery bypass graft)
Satu prosedur di mana arteri koronari diganti dengan saluran darah dari bahagian betis atau dada. 
Dr. Benjamin Leo Cheang Leng
Consultant Internal Medicine Physician & Interventional Cardiologist
Columbia Asia Hospital – Tebrau
MBBCh BAO (Ireland), MRCP (UK), Fellowship in Cardiology (Korea & Malaysia)
 
PDF and Online Articles:
   
Artikel ini disiarkan oleh Getaran, 26 September 2021.
 
Looking for Internal Medicine or Cardiology in Columbia Asia?
 
Follow us for latest Health Tips: