The Nearest Emergency Contact

Klang

Other emergency contacts

View now
Klang

Select Your Preferred Hospital

Skip to content

Usah Bergantung Susu Formula

28 January 2022

3 minute read

Usah Bergantung Susu Formula

Mengandung buat kali pertama? Tahniah saya ucapkan. Sebagai seorang kaunselor laktasi, ingin saya berkongsi tentang kebaikan susu ibu. Ianya dapat menjalinkan ikatan yang mesra antara ibu dan bayi. Sentuhan yang dirasai antara ibu dan bayi ini mendatangkan perasaan kasih sayang, belas dan manja. Namun ramai juga ibu-ibu baru yang belum maklum sepenuhnya tentang kebaikan susu ibu atau mendengar maklumat yang tidak benar, lantas terlalu cepat membuat keputusan untuk memberi bayi mereka susu formula. Nanti dulu. Mari saya senaraikan antara perkara-perkara yang sering dikhuatiri seorang ibu tentang menyusu badan serta fakta yang harus dipertimbangkan.

Susu formula pun lebih kurang sama

Sama sekali tidak. Tahukah anda betapa kuatnya antibodi dalam susu ibu? Ia boleh melindungi bayi dari sebarang jangkitan kuman. Susu ibu juga dapat merangsang penglihatan dan menggalakkan pertubuhan yang sihat. Susu formula mungkin mengenyangkan tetapi khasiatnya berbeza jika dibandingkan dengan khasiat susu ibu. Tambahan lagi, menyusu badan bukan sahaja baik untuk bayi, malahan ibu juga dapat manfaat. Dengan menyusu badan, si ibu dapat mempercepatkan pengecutan rahim selepas bersalin, mengurangkan pendarahan dan membantu beliau untuk kembali ke bentuk badan sebelum mengandung.

Banyak belanja nak beli pam susu segala

Sebenarnya susu formulalah yang memerlukan perbelanjaan yang tinggi. Susu formula bayi bukan susu tepung biasa. Formulanya amat khusus untuk bayi yang baru lahir jadi sudah tentu harga pun bersesuaian. Itu belum lagi botol susu, berus, sabun, puting dan alat menyahkuman. Bila dijumlahkan setiap bulan, memang belanjanya agak tinggi. Susu ibu pula, selain sedia ada, bersih dan segar, ia dapat meringankan beban kewangan keluarga kerana tiada perbelanjaan diperlukan KECUALI pam untuk ibu menyusu yang bekerja.

Sakit belakang kerana asyik membongkok

Posisi penyusuan yang betul juga memainkan peranan dalam proses pengeluaran susu ibu. Posisi yang betul bukan sahaja membuat bayi selesa, malah ibu juga akan merasa selesa. Keselesaan ibu dan anak amat penting untuk pengalaman menyusu yang positif. Pegang bayi anda rapat dengan anda supaya badan bertemu badan. Pastikan kepala, leher dan badan bayi selari menghadap payudara ibu. Ampu kepala dan bahu bayi dengan lengan anda. Pastikan hidung bayi menghadap ke arah puting ibu supaya bayi dapat menghidu bau payu dara. Ini membuatkan bayi membuka mulut dengan lebih luas dan mula menyusu dengan lebih mudah.

Bagaimana untuk memastikan mulut bayi melekap dengan betul di puting ibu dan bayi minum dengan puas atau tidak? Pastikan mulut bayi terbuka luas, bibir bawah bayi melengkup keluar, dagu bayi menyentuh payudara ibu, serta sebahagian besar areola ibu berada di dalam mulut bayi dan harusnya kelihatan lebih banyak areola di bahagian atas (areola adalah kawasan yang berwarna gelap di sekeliling puting ).

Menyusu badan pun kena mengikut jadual

Bayi yang baru lahir tidak faham istilah ‘jadual’. Asalkan dia lapar, dia akan perlukan ibunya pada bila-bila masa. Ibu yang menyusu badan memang harus mengikut rentak bayi dan bukan sebaliknya. Satu lagi perkara; tiada had masa untuk setiap sesi penyusuan. Ketika menyusu, biarkan bayi menghisap sebelah payudara ibu dalam satu sesi penyusuan sahaja sehingga kenyang dan tertidur. Untuk ketahui jika bayi minum dengan betul dan puas, bayi akan kelihatan menelan dengan perlahan dengan hisapan yang mendalam dan kadangkala berhenti seketika. Ibu juga dapat melihat pipi bayi kembang-kembung ketika menyusu.

Susu mak tak banyak keluar, nak

Ini banyak dipengaruhi oleh makan dan minum si ibu. Pengambilan makanan buat ibu semasa tempoh penyusuan amatlah penting untuk penghasilan susu ibu yang optimum. Ibu perlu mengambil hidangan yang seimbang berpandukan piramid makanan. Ibu perlu memperbanyakkan pengambilan air sekurang-kurangnya lapan hingga 12 gelas sehari. Makan pelbagai jenis makanan yang kaya dengan protein, karbohidrat dan lemak supaya dapat menghasilkan susu yang berkhasiat untuk bayi. Tiada suplemen tambahan untuk memperbanyakkan pengeluaran susu ibu. Ibu perlu tahu bahawa teknik penyusuan yang betul boleh menggalakkan pengeluaran susu ibu yang lebih banyak.

Kalau dah sedawa maksudnya dah kenyang

Tepat sekali! Lagi satu tanda kenyang ialah bayi akan melepaskan sendiri payudara ibunya. Kelihatan mata bayi tenang dan otot muka bayi mengendur. Dapat dilihat juga ton otot bayi akan mengendur, genggaman tangannya dibuka dan tangan serta kakinya dalam keadaan rehat. Bayi tersenyum dan mengeluarkan bunyi kepuasan. Bayi juga akan kelihatan mengantuk dan ingin tidur.

Ibu yang memahami dan mendalami ilmu penyusuan susu ibu terutamanya dengan pakar laktasi ketika hamil, akan dapat menikmati betapa indahnya pengalaman menyusu susu ibu. Bukan sahaja ini amat baik untuk kesihatan ibu dan anak, ia juga merapatkan ikatan ibu dan anak. Dan akhir sekali, jangan lupa – untuk menggalakkan pengeluaran susu, ibu hendaklah sentiasa berfikiran positif!

Artikel ini disiarkan oleh Berita Harian, 14 Januari 2022.

Was this article helpful?

28 January 2022

3 minute read

Usah Bergantung Susu Formula

Siti Shazzeela Shereen Md Isa

Learn more about in Columbia Asia

Learn More

Need further assistance?

Speak directly or contact Columbia Asia hospitals near you.

Contact Us

Ask the expert

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer dipiscing elit.

Ask Now

Was this article helpful?

Subscribe to our newsletter for more Health Care Tips.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Follow us for latest Health Tips